fbpx

Csupor: külföldi bér- és kollaborációs főzetek is jönnek idén

Írta: BeerPorn.hu

2017-01-03 | 16:37 Hírek

csupor_kandallo

A Csupor sör december utolsó napjaiban tartott csapfoglalást a Kandallóban, ahol kóstolható volt többek között a Thermo Stout, a Bunny Hop, a Tántorgó ParIPA és a Zozo is, így ezek mellett faggattuk ki Csupor Mártont és Zahorán Ádámot arról, mire lehet számítani tőlük idén.

A 2016-os év nagyon kemény volt az itthoni kisüzemi sör világban, hiszen a nyugatabbra már folyamatban lévő szelekció Magyarországra is begyűrűzött. Szerelemből, üzleti meggondolások nélkül nem lehet többé sörfőzdét üzemeltetni itthon sem – mondta a Beerporn.hu-nak Csupor Marci.

A minőségi és az árverseny is egyre nő, átgondolt marketing nélkül nagyon nehéz lesz a jövőben érvényesülni. Ki kell találni, pontosan mit szeretne magáról kommunikálni egy főzde, és saját stílust kialakítani – vallja a sörfőző. Szerinte a jövő azoké, akik mernek nagyban gondolkozni. Itthon a termékek ára a nyugati piacon megfigyelhetőnél jobban meghatározza a keresletet. Sok kis főzde nyílt, amelyek éppen visszahozzák a beléjük fektetett pénzt, de van egy méret, amely alatt nem lehet komoly árbevételt elérni. Fontos megvizsgálni, milyen sörtípusok, mekkora mennyiségben készíthetők gazdaságosan.

Csupor Márton Hollandiában szeretett bele a sör világába, ahol évekkel ezelőtt egy sörmúzeummal szemben lakott. Magával ragadta, hogy ott mennyire a kultúra szerves részét képezik a sörök. Később, már itthon, Zahorán Ádámmal kezdtek együtt dolgozni, és igyekeznek átmenteni a hazai közegbe a kint megtapasztalt szemléletet, amely szerint a sör kapocs az emberek között, amelynek a segítségével új ismeretségek, barátságok születhetnek.

Csupor Marci (Fotó: Borsophoto)

Csupor Marci (Fotó: Borsophoto)

Olyan söröket szeretnénk csinálni, hogy típustól függetlenül hozzá lehessen kapcsolni őket a márkához – magyarázta Zahorán Ádám, majd hozzátette, hogy ez a felfogás még meglehetősen gyerekcipőben jár Magyarországon.

A Csupor Sör jövőre egyébként a már jól ismert szortiment mellé ezekkel a különlegességekkel készül, nem titkolt szándékkal a magyar borkedvelők felé is nyitva egy kissé:

Fotó: Csupor Sör Facebook

Fotó: Csupor Sör Facebook

A saját stílus hangsúlyozásán kívül lényeges, hogy olyan helyeken készüljenek a Csupor sörök, ahol az adott típus a legjobb kezekben van, ezért az eddigi székhely – a Legenda Sörfőzde – mellett más főzdékben is dolgoznak majd, sőt, külföldi bér- és kollaborációs főzések is várhatóak. A Sexe PILS például jelenleg úgy fest, Németországban készül majd, hiszen pilsnert csak nagy mennyiségben éri meg előállítani – mondják.

Csupor Márton lesz a sörfőző az idén megnyíló First The Craft Beer látványsörfőzdében, amelyről még nem árulhatott el sok konkrétumot, de azt már lehet tudni, hogy 6000 literes erjesztőtartályok és 2000 literes főzőház működik majd a Váci úton.