fbpx

Csökkent a haláfa – ünnepeld három remek sörös/halas fogással!

Írta: BeerPorn.hu

2018-02-06 | 07:07 Magazin

Fotó: Pxhere.com

27-ről 5 százalékra csökkent a halak áfája, így egyszerűen nincs több kifogás arra, hogy több halat fogyasszunk. És ha már hal, miért ne vennénk elő a sörhöz leginkább illő halas recepteket?

Állítólag máris jól látszik, hogy az alacsonyabb adóteher miatt több hal fogy, mint korábban. Noha a sertés- vagy a csirkehús áfájának csökkentésekor az árcsökkenés csak ideig-óráig volt érezhető, reméljük a halaknál valami csoda folytán ez másképp lesz. A Magyar Hírlapnak az egyik üzletlánc arról számolt be, hogy átlagosan húsz-harminc, de helyenként negyvenszázalékos fogyasztásnövekedést tapasztaltak.

Ha ez valóban így van, remek hír, nézzünk is három kúl halas-sörös fogást!

Fish & Chips

Fotó: Howtofeedaloon.com

Csíki Sándor szerint a jó fish & chips titka a friss alapanyagokban és a ropogós, kiváló sörtésztában rejlik. Készíthető tengeri halból, de édesvíziből is, mindegy, fontos a tészta buborékos ropogóssága, amit legtöbbször a sütőporból, és/vagy szódabikarbónából, a sörből, szódavízből felszabaduló széndioxidnak, esetleg a sörből származó nitrogénnek, az alkohol és vízgőznek és az élesztők termelte széndioxidnak köszönhetünk.

Fontos az is, hogy a hozzávalók lehetőleg legyenek hidegek, hogy a tészta ne szívja meg magát olajjal, és a sütésre használt olaj hőmérséklete legalább 190°C legyen. Ehhez a verzióhoz 2 szelet halra, 1,5 liter étolajra, 140 g lisztre, 50 g kukoricakeményítőre, sütőporra, 1 tojásra, 250 ml sörre és sóra van szükség.

Keverőtálba öntjük a lisztet, keményítőt, sót és sütőport, majd a sörben felverjük a tojást és az összekevert száraz összetevőkhöz öntjük. Alapos keverés után jöhet bele az előbb szárazra törölt hal, és a sütés. Ha aranybarna, készen is van. Sült krumplival, sörrel ajánlott!

Halfasírt

Az sem rossz sörkorcsolya, amit a Sörszövetség ajánl! Ehhez egy nyolcvandekás afrikai törpeharcsát kell apró darabokra vágni, közben két szelet kenyeret tejbe áztatni, kinyomkodni és a halhoz keverni. Mehet rá egy tojás, és jó sok citromfű, petrezselyem, kapor, őrölt bors és só.

A meggyúrt masszát őzgerincformában, a szabadon maradt részt morzsával megszórva kell körülbelül 25-30 percig sütni, 160 fokon. Ha megsült, már csak ki kell borítani a formából és egy finom világos sörrel elfogyasztani.

Sörben pácolt busa, kaukázusi répasalátával

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Ezt mi javasoltuk, igazi nyári kaja, de télen is jól esik, csak a nyílt tűzön való grillezést nehezebb hóban kivitelezni. Persze nem lehetetlen, párszor már nekünk is sikerült.

Kell hozzá busa filé, vörös- és fokhagyma, sárgarépa, chili, olíva olaj, rozmaring, fehérbors és sör. A halat szépen beirdaljuk, meghintjük az apróra vágott rozmaringgal és fokhagymával, egy kis fehérborssal, nyakon öntjük egy kis olajjal és sörrel, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a alaposan magába szívja a fűszerek ízét.

A répasalátához egy kis olajban lepirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és amikor éppen aranyszínű, forrón, a korábban apróra vágott sárgarépára öntjük, elkeverjük, chilivel és citromlével ízesítjük, és ezt is hagyjuk pihenni néhány órán keresztül.

A halat grillrácson, vagy serpenyőben megsütjük, és a répasalátával tálaljuk.