fbpx

A Balling fok lehet a sörgyárak nagy titka?

Írta: BeerPorn.hu

2017-04-03 | 10:00 Magazin

A fogyasztók félrevezetését teszi lehetővé, hogy a sörök címkéjén illetve a doboz palástján csak az alkoholtartalmat kell feltüntetni, a vízben oldható szárazanyagtartalmat pedig nem – írja a Drink Union.

Az ún. Balling fok jelölésének kötelezővé tétele a blog szerint rögtön leleplezné azokat a söröket, amelyeket hígabb sörcefréből készítettek, így spórolva a felhasznált alapanyagok – elsősorban a maláta – mennyiségén.

Egyes gyártók bizonyos termékeiknél előszeretettel használnak „térfogatnövelő szerként” magas keményítő tartalmú pótanyagot, leginkább kukoricát – amely segít a kívánt alkoholfok eléréséhez, ám ízében negatív irányban befolyásolja a sört. A másik megoldás az olcsóbb alkohol-előállításra, hogy a nem erjeszthető szénhidrátokat egy plusz enzim hozzáadásával erjeszthetővé alakítják – olvasható a Drink Unionon.

Mindkét eljárás lényege, hogy kevesebb malátából készüljön az ital – az élelmiszertörvény pedig nem tiltja mindezt, az Élelmiszerkönyv pedig igen slendrián módon határozza meg a kötelező jelölési előírásokat – csakúgy, mint a sörtípusokat.

Az előírás szerint a „kis alkoholtartalmú sörben” 1,51-2,80% alkohol lehet, a „sörben” 2,81-8,0%, míg a „nagy alkoholtartalmú sörben” 8,0% fölött kell lennie. A névleges eredeti extrakttartalmat és alkoholtartalmat a gyártmánylapon kell rögzíteni.

Ami pedig a fogyasztó kötelező tájékoztatását illeti, a fentiekkel kapcsolatban ennyit mond ki az Élelmiszerkönyv: A termék előállítója „minőségi” jelzővel illetheti azt a terméket, amelynek eredeti extrakttartalma legalább 11%.

A környező országokban készült sörök jelentős részén egyébként fel van tüntetve az eredeti extrakttartalom, sör gyakran előfordul, hogy – Csehországban például – ugyanazon sörfajta 10°-os és 12°-os változata is ott van a csapon. Itthon 2012-ig egyébként Balling fok alapú volt a jövedéki adó rendszere, amikor a jobb adóügyi ellenőrizhetőség miatt változtatták alkoholfokra. Jelenleg úgy fest, csak abból tudunk a szárazanyag tartalomra következtetni, hogy ott van-e a „minőségi” jelző a palackon.