Bajor búzával és IPA-val tennék fel a sörtérképre Akasztó városát

Írta: Knap Gábor

2022-01-24 | 09:14 Magazin

Fotó: KUNST – Kézműves Sörfőzde Facebook

Még 2018-ban indult az a beruházás, amelynek eredményeit hamarosan szélesebb közönség is megismeri majd. A KunST Sörfőzde tulajdonosai az üdítőgyártás felől érkeztek a sörkészítésbe, jókora tervekkel.

Akasztón rendezte be a főhadiszállását az elmúlt évek során a KunST Sörfőzde, amely a közeljövőben lép majd elő, országosan ismert kisüzemi sörmárkává azzal, hogy hamarosan két szupermarketlánc polcain is találkozhatunk vele.

Üdítőkészítőből sörfőző

A KunST Sörfőzde tulajdonosa, Nagy Ervin jól ismert név a hazai sörös berkekben, annak ellenére, hogy korábban egyáltalán nem foglalkozott sörrel, sokkal inkább üdítőitalokkal. Vállalkozása számos sportitalt készít, amelyek biztos pontnak számítanak a hazai piacon. A szakmai érdeklődés és a vállalkozói kedv még 2014-ben vitte el a Szent István Egyetem Sörfőző mester másoddiplomás képzésére, amelyet a mai, hazai kisüzemi sörfőzés legfontosabb szereplőinek egy részével együtt végzett el.

A KunST Sörfőzde indulására aztán kellett még pár évet várni, a megvalósítás csak 2018-ban indult el, cserébe igen ambiciózus tervekkel: a sörfőzdébe 1500 literes főzőház és 21 darab, 3000 literes erjesztő került, egy olyan gépsorral, amely óránként képes 6000 palack megtöltésére.

Nagy Ervin (Fotó: KUNST – Kézműves Sörfőzde Facebook)

A 2019 elején elkészülő, majd az év további részében tesztüzemben működő főzde legfőbb tervei között az állt, hogy az üdítő iparból már meglévő értékesítési csatornáikon értékesítik majd a termékeket. A járvány okozta lezárások persze azóta egészen más helyzetet teremtettek, de Nagy Ervinék arra számítanak, 2022-ben országszerte megismerik majd a nevüket a fogyasztók.

Az alapszortiment már készenlétben áll

A palackozó (Fotó: KUNST – Kézműves Sörfőzde Facebook)

A KunST négyféle sörrel igyekszik ismertséget szerezni magának a következő hónapokban. Egy egyensúlyos, fajtajelleges bajor búzával, egy karamellás-malátás ízvilágú félbarna lágerrel, egy Mosaic és Centennial komlókkal főzött, ivós IPA-val és egy klasszikus pilsenivel.

A termékeket az elmúlt években, házi sörfőző receptekből kiindulva fejlesztették. A sörök pedig heteken belül megjelennek majd a Spar, és az Auchan polcain, valamint más élelmiszerláncokkal is folynak a tárgyalások. Ha pedig Akasztón jársz, és megnéznél egy jókora, szupermodern sörüzemet, bejelentkezés után szívesen meg is mutatják a látogatóknak!