Azbeszttel tisztították a sört – lehet, hogy rossz ötlet volt?

Írta: BeerPorn.hu

2019-11-05 | 06:06 Hírek

Fotó: Pxhere.com

A hetvenes években Nagy-Britanniában előszeretettel használtak azbesztet arra (is), hogy megtisztítsák a söröket. Azoknál, akik akkoriban sokat szűrtek, egyre gyakoribb a nyelőcsőrák.

A ’70-es évekig az volt a gyakorlat, hogy este azbesztet adtak a sörhöz, amely megtisztította azt, másnap pedig kicsapolták a vendégeknek a rákkeltő anyaggal „fertőzött” sört. Akkoriban a – kémiai nevén – magnézium-szilikát rákkeltő tulajdonsága még nem volt ismert, szóval mindenhol használták, hiszen gyakorlatilag tűzálló, hangszigetelő, sav- és lúgálló.

Egészségkárosító hatását viszonylag későn ismerték fel és bizonyították be – olvasható a Wikipédián. A levegőben a finom szemcsék lebegve oszlanak el, a már beépített szerkezetekből és anyagokból (pl. fékbetétekből) folyamatosan leválva távoznak szemcséi. Az azbesztiozis megbetegedésen túl a tüdőrák nagyon gyorsan kifejlődő formáját okozza. A bányászat során az ivóvízbázisokba bekerülő bányavízből is kialakul szennyező hatása, szóval ma már be van tiltva.

A Cambridge-i és a Liverpooli Egyetem kutatói most azt állítják, hogy a nyelőcsőrák előfordulásának emelkedése mögött az azbeszt sörtisztításra való használata állhat – írja az Index. A betegséget egyre gyakrabban diagnosztizálják, mintegy 8 ezer brit hal bele évente.

Az egyetemi kutatásokra egyébként reagált a Brit Sör és Pubszövetség is, amely álláspontja szerint azbesztet évtizedekig használtak általánosan az élelmiszeriparban, tehát nem állítható, hogy a megbetegedésekért kizárólag a szilikát sörtisztításra való használata tehet.