fbpx

Az első hazai minimalisták – a Hübris újraértelmezi a kisüzemi sör kategóriáját

Írta: BeerPorn.hu

2019-05-10 | 13:11 Magazin

Ha jó a sör, akkor nincs szükség felesleges körítésre – vallják a Hübrisnél, amely gerilla márkából lett az ország egyik legmodernebb kisüzemi sörfőzdéje, és a küldetésének tekinti, hogy a kézműves főzeteket a mindennapok sörévé tegye.

A székesfehérvéri vasútállomástól nem messze működik a 2000 literes főzőkapacitással rendelkező Hübris, ahol a tesztfőzeteket követően idén tavasszal már élesben folyik a munka. A főzde a hazai kisüzemek között előkelő helyet foglal el a maga 206 000 literes éves kapacitásával, de nem volt ez mindig így.

A Hübrist hárman hozták létre, az első – valóban a konyhában készült – saját főzeteket hosszú évek gerillasörfőzése követte, miközben folyamatosan építették a Hübris márkát. A Dr. Béla nevű wit, vagy a Halál nevű stout abszolút be is került a magyar kisüzemi sörös közbeszédbe, mint nagyszerű példái az adott típusoknak.

A sörfőzde saját üzemében, Székesfehérváron, tavaly óta zajlottak a tesztfőzések, mára pedig teljesen megújult arculattal, épp a két fent említett sört kivéve pedig tök új receptekkel, immár hat sörös portfólióval működnek.

Csendélet a Hübrisnél

A sörök – egy pils, egy búza, egy american pale ale, egy stout, és kétféle india pale ale – ízvilágukban és megjelenésükben egyaránt rendkívül letisztultak. És éppen ez lehet az elvárása a fogyasztónak is, miután elolvassa a minden palackra rányomtatott jelmondatot: „kézműves sör mínusz kézműves”.

„Ez azt jelenti, hogy a kézművesség számunkra minőségi kategória, vagyis nem attól függ, milyen mennyiségben készül a termék, hanem, hogy milyen hozzáállással. Fehérváron rendelkezünk a kisüzemi gyártás gondosságával, és a nagyüzemi kapacitás lehetőségeivel egyszerre. Tehát elő tudjuk állítani nagyobb mennyiségben is a craft sör minőséget” – magyarázza László Ádám, a Hübris egyik alapítója.

László Ádám

Ezekkel a lehetőségekkel pedig az a céljuk, hogy minél inkább elérhetővé téve a craft söröket, több fogyasztóban ébresszék fel az igényt a minőségi sör fogyasztása iránt. „Elérhető élménnyé tesszük és demokratizáljuk a craft sörkultúrát, új értelmet adunk a sörözésnek” – mondják.

A Hübris portfólió:

Sür – pils

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hübris (@hubrisbrewery) által megosztott bejegyzés,

Friss illatú, kellemesen komlós alsóerjesztésű sör, tejfehér habbal, Saaz és Perle komlókkal.

Büza – fűszeres búzasör

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hübris (@hubrisbrewery) által megosztott bejegyzés,

Ez az egyik főzet, amely ismerős lehet a múltból, hiszen ez a Hübris Dr. Bélájának új változata. Akik kóstolták a régit, tudják, hogy nagyszerűen könnyű, citrusos, kellemesen fűszeres búzasör, amiből egy este nyugodtan el lehet többet is fogyasztani.

Apü – american pale ale

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nem Apa, hanem apü. #craftbeer #instabeer #sör #sorfozde #beertography #beerlover #ilovecraftbeer #hubrisbeer #americanpaleale #beerstagramj

Hübris (@hubrisbrewery) által megosztott bejegyzés,

Meglepően szőlős illatú, egyszerre könnyű és vad APA, Mosaic és Nelson Sauvin komlókkal. A nyár slágere!

Üpa – india pale ale

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hübris (@hubrisbrewery) által megosztott bejegyzés,

Egy tökéletesre csiszolt IPA, amiben, hogyha kóstoltál már jó craft IPA sört, nem lesz semmi meglepő – és épp ez benne a nagyszerű! A laza keserűségről és a finom gyümölcsösségről a Citra, a Mosaic és a Simcoe komlók gondoskodnak

Üpa² – india pale ale

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hübris (@hubrisbrewery) által megosztott bejegyzés,

A másik IPA, a vastagabb változat, elegáns fenyős, ananászos illattal, 6,5% alkohollal, Warrior, Azacca, Chinook és Mosaic komlókkal fűszerezve.

Stüt – dry stout

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hübris (@hubrisbrewery) által megosztott bejegyzés,

A korábbi, Halál nevú stout nyomdokain. Éjfekete sör, visszafogott étcsokis illattal, ízében pedig a kávé uralkodik. Krémes, de nem telít el, a 4,1 százalékos alkoholtartalom pedig lehetővé teszi, hogy egymás után több is elfogyjon belőle.