Ahol mindenkinek beindul a sörfantáziája

Írta: BeerPorn.hu

2018-02-21 | 07:58 Magazin

Fotó: Pxhere.com

Március 10-én indul a Focus Oktatóközpont következő OKJ-s sörgyártó tanfolyama, amely a házi sörfőzőkön kívül a már főzdében dolgozóknak is hasznos tudást nyújthat. Bácsi Tamás, a HopTop Brewery munkatársa is arra a képzésre jár, őt faggattuk.

A legtöbbször úgy néz ki egy kisüzemi sörfőzdében dolgozó főzőmester szakmai előélete, hogy otthon áll neki a sörfőzésnek, előbb a neten található, majd saját receptekkel. Innen némely esetben egyenes út vezet valamely sörfőző kurzusra, ahol már profi keretek között sajátíthatja el a tudnivalókat, és ezek után már a legfontosabb feladatokkal is meg tud birkózni egy sörfőzdében.

Egyből nagyban

Bácsi Tamás, aki jelenleg a HopTopnál dolgozik, ezzel szemben nem otthoni sörfőzőként kezdte, hanem egy szép napon besétált az akkoriban induló Zirci Apátsági Sörfőzdébe, hogy ő sörökkel szeretne foglalkozni, és végül másfél évig ragadt ott. Ennyi idő alatt megismerkedett az alapokkal, a főzdebeli munkákkal és a sörfőzés folyamatával.

A Focus Oktatóközpont sörfőző tanfolyamának oktatója, Lippai Dénes előző – a képzéssel foglalkozó – cikkünkben elmondta, hogy gyakori motiváció a képzést választók között az, hogy már egy ideje sörfőzdében végeznek ilyen-olyan munkákat, de egy OKJ-s papír minimum kell ahhoz, hogy hivatalosan is sörfőző lehessen valaki. Sokan ezt a képzést választják az egyetemi, élelmiszermérnöki helyett, hiszen – habár az részletesebb tudást ad – ez viszont gyorsan megszerezhető, és praktikus ismereteket lehet elsajátítani általa.

Bácsi Tamás is a Focus Oktatóközpont mellett döntött, és már úgy került a HopTophoz, hogy elkezdte a Focus tanfolyamát, a vizsgái pedig március elején lesznek. Tamás elsőként egyébként azt emelte ki a tanfolyammal kapcsolatban, hogy abszolút gyakorlatorientált, vagyis amit megbeszélnek az elméleti órákon, azt csakhamar a élesben is megtapasztalhatják, hiszen a gyakorlati képzés a Legenda Sörfőzdében van.

Bácsi Tamás és a komlópellet

Főképp azt lehet itt megtanulni, hogyan működik a sörfőzés nagyban, egy igazi főzőházban, tehát nem az otthoni főzésre tanít, hanem a kisüzemek működésére – mondta.

A jövedéki ismeretekre nagyon oda kell figyelni

Persze – akármennyire is maga a főzés van a középpontban – vannak elméleti órák is, ahol leginkább jövedéki ismeretekkel, élelmiszerbiztonsággal, munkavédelemmel és vállalkozási ismeretekkel foglalkoznak. A matek és a kémia hangsúlyos, de Tamás szerint a legszárazabb rész egyértelműen a jövedéki szabályozások bemagolása, ráadásul abból külön modulzáró írásbeli is vár a hallgatókra.

A nehezebb elméleti részeket azonban kiválóan ellensúlyozza a kurzus hangulata, amely – hiszen mégiscsak sörfőzésről van szó – oldott és baráti, leginkább amolyan workshop jellegű. Sokat tanulnak egymástól is a sörfőzők, hiszen egy ilyen motiváló környezetben beindul mindenkinek a sörfantáziája.

A tanfolyamon – sörről lévén szó – a szabályok szigorú betartása mellett remek a hangulat (Fotó: Pxhere.com)

Arra a kérdésre, hogy mennyire nehéz elsajátítani az anyagot, Bácsi Tamás elmondta, hogy azoknak lehet keményebb, akik a sörfőzést illetően teljesen a nulláról indulnak. Nekik az első pár alaklom általában elég homály, viszont később ők is belejönnek. „Dénes jó oktató, jól magyaráz, szóval, akit érdekel, az megtanulja, nem olyan nehéz azért ez” – biztatja a leendő hallgatókat Tamás.

A saját sörök megfőzése a legjobb

A legjobb rész az, amikor az egyes csoportok adott esetben saját recepttel, saját sört főznek. Tamásék „osztálya” volt, hogy már reggel hatkor a Legendában malátát roppantott, majd bekeverték az alapanyagokat, és teljesen végigvitték egy saját láger sörnek az elkészítését. Máskor pedig brown ale-t főztek a Legenda receptje szerint. Mindkettőből sokat lehetett tanulni – állítja Tamás, aki szeretne minél tovább a HopTopnál maradni.

A HopTopnál rengeteget fejlődhet egy kezdő sörfőző, ráadásul én még csak betanulok, hiszen az itteni főzde más rendszerű, mint ahol korábban dolgoztam – magyarázza. Tamás a távolabbi jövőben esetleg gerilla sörfőzőként is kipróbálná magát. Mostanában leginkább a HopTop friss, hidegkomlózott IPA sörei tetszenek neki, de ha saját sörbe fogna, az könnyen lehet, hogy egy vörös ale lenne. Ki tudja, talán egyszer a nagyközönség is megkóstolhatja valamelyik, teljesen saját főzetét.

A Focus Oktatási Központ sörgyártó tanfolyamáról itt tudhatsz meg többet.

(x)