fbpx

A hal, amit senki sem szeret – pedig sörrel csodafinom!

Írta: BeerPorn.hu

2016-07-14 | 07:13 Magazin

busa

Egy időben volt az a kampány, hogy ki kell(ene) enni a busát a Balatonból, mert nem sok keresni valója van benne. Igen ám, de a busát nem olyan egyszerű megfogni, és a húsát is csak a közepes minőségű halhúsok közé sorolják, szóval túlzás lenne azt állítani, hogy busa ügyben tömött sorok állnak a halas pultok előtt.

Pedig hogyha tuningolunk az ízén, remek ételek készíthetőek belőle, igaz, a szálkákkal vigyázni kell, mert sajnos a filében is vannak jócskán – de az irdalás ezen is tud segíteni.

Mi a tomboló nyárra való tekintettel ezúttal egy summer pale ale kísérőjeként képzeltük el egy, busából, kaukázusi répasalátából és grillezett cukkiniból álló fogást. Eléggé bejött!

Hozzávalók:

  • busa filé
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • cukkini
  • chili
  • olíva olaj
  • rozmaring
  • fehérbors
  • valami világos, kellemesen karakteres sör (jelen esetben summer pale ale)

Elkészítés:

A busa filét szépen beirdaljuk, meghintjük az apróra vágott rozmaringgal és fokhagymával, egy kis fehérborssal, nyakon öntjük egy kis olajjal és sörrel, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a alaposan magába szívja a fűszerek ízét.

A répasalátához egy kis olajban lepirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és amikor éppen aranyszínű (meg ne égjen!), forrón, a korábban az erre a célra készült reszelővel apróra vágott sárgarépára öntjük, elkeverjük, chilivel és citromlével ízesítjük, és ezt is hagyjuk pihenni néhány órán keresztül.

Ez után pedig a látványosabb rész jön, amely során grillrácson megsütjük a halat és a maradék páclével meglocsolt cukkini csíkokat. Ha készen van, a világért se felejtsük a hűtőben a répasalátát, mert azzal, no és a frissen bontott sörünkkel lesz az igazi.

Jó illatú, egészséges, könnyed és brutálisan finom! Nem kell mindig tarját grillezni (na jó, azért egy kicsit mégis), de próbáljátok ki ezt is!