fbpx

10 rendkívüli sör 2020-ból

Írta: BeerPorn.hu

2020-12-21 | 06:02 Magazin

Contrasti by Davide Uicich on 500px.com

Sejtettük, hogy nem lesz könnyű 10 sört összeválogatni az elmúlt évből, hiszen szerencsére ennél sokkal több emlékezteteset kóstoltunk. Mégis megkíséreljük a lehetetlent: megnevezni tízet, azok közül, amelyek a legjobban bejöttek.

Egy ilyen összeállítást persze nem lehet úgy megcsinálni, hogy az eredményt tekintve még nekünk, a listát összetevőknek se legyen hiányérzete. Arra pedig véletlenül sem vállalkoznánk, hogy sorrendet állítsunk fel a kedvenceink között. Szóval jöjjenek a sörök, csak úgy ömlesztve, aki pedig úgy érzi, méltatlanul lemaradt a kedvence, jelezze a cikk alatt, kommentben! :)

Krois Brewery: Seven Seas

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A fekete IPA mindig is a szívünk csücske volt. Annyira, hogy az első találkozás „vaku emlék”, tudniillik tökéletesen megvan a szerelembeesés pillanata: a Bevog Black Blood, céklás fekete IPA kóstolása, még valamikor 2017-ben, Ljubljanában.

A Seven Seas cascadian dark ale a hetes szám bűvöletében született: 7 féle komló (Vic Secret, Tomahawk, Polaris, Citra, Simco, Chinook és Cascade), méghozzá 7 gramm/liternyi, 7 hétig ászkolva. Nyilván tök fekete, szuper kakaós illatokkal, tök száraz érzetű, és a pörkölt maláta jegyei mellett természetesen a hétféle komló a lényeg. Szerettük.

Ugar Brewery & Yeast Side: Miss Gentryside

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Hol vannak már a vírus szempontból (majdnem) felhőtlen szeptember eleji napok! Nyitott sörözők, sörfesztivál, ilyenek… Na majd jövőre…

Azért a nosztalgia, mert először a Belvárosi Sörfesztiválon kóstoltuk, a lehető legfrissebben ezt a sört, ami egy New England IPA laktózzal, kókusszal és maracujával. Jó NEIPA szerencsére akad itthon, nem is egy, a Miss Gentryside viszont valahogy a többinél is jobban betalált. A maracuja nyilván legalább akkora szerelem, mint a Sabro komló, a kókuszreszelék pedig képes az egyébként is zseniális sör paramétereit úgy tekergetni, hogy a lehető legjobb megoldás jöjjön ki a végén. Drukkolunk, hogy jövő nyáron is készüljön el!

Szent András Sörfőzde: Esthajnal

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Az Esthajnal sorozat söreit minden év végén várjuk, mert tényleg valódi meglepetés, milyen sört, milyen fűszerekkel kombinálnak Szentandráson. Hogy csak az elmúlt éveket idézzük fel: volt itt füstölt aszalt szilvával ízesített imperial stout, tavaly meg őszibarackos fekete IPA. Ebben az évben egy balti porter került terítékre, feketeribizlivel.

A sörtípus jellegzetességei elegánsan jelen vannak benne, ezekkel közreműködve a 7 százalékos alkoholtartalom miatt szuper téli italként tekinthetünk rá, és lehet, hogy a feketeribizli fétisünk teszi, de az érzés, a plusz, illetve a csavar, amit a feketeribizli tesz hozzá a sörhöz, nekünk az év egyik kedvenc tételévé teszi.

Monyo Brewing & Uradalmi Sörmanufaktúra: Hop Harvest Lager 2020

Ez mindenképp kakukktojás a listán, mert – bár tök jó kis sör – nem annyira önmaga, hanem a története miatt került ide. Egy világos, vagy inkább borostyánba hajló láger ritkán olyan érdekes, hogy helyet kapjon egy ilyen összeállításban, de ez az első olyan sör, amely az F8 nevű, egykor itthon szelektált komlóval készült.

Hops detail with beer by Carrie Acosta on 500px.com

Az F8 őse még az ötvenes években, Franciaországból érkezett Magyarországra, és Dr. Cseh Sándorék kezdték el szelektálni. Tíz évig dolgoztak a legjobb tulajdonságú egyedek kiválasztásán, végül két klón lett bejegyezve.

Dr. Cseh Sándorral készült interjúnkat itt olvashatod.

A két klónból csak egy maradt fenn, jelenleg kilenc tő van belőle az Uradalmi Sörmanufaktúra ültetvényén. Mivel a fajtát láger sörökhöz használták, az Uradalmi és a Monyo märzen alapon, bécsi malátával készült sörbe képzelte bele. Jó hosszan ászokolt, ennek köszönhetően kellemesen selymes kortyérzetű, frissen kesernyés, kúl sör lett belőle. Azért gondoltuk, hogy helye van ebbe az összeállításban, mert egy olyan út elejét jelképezi, amin minden bizonnyal érdemes lesz végigmenni.

Hoptop Brewery: Eisbock

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Ha minden igaz, a Hoptop Eisbockja is mérföldkő, hiszen ők voltak az elsők, akik hivatalosan ilyen sört készítettek itthon. A jégbak lényege, hogy fagyasztásos eljárással koncentrálják a sört. Ebben az esetben a főzde Die Ramme sörét sűrítették 11 százalékos alkoholtartalmúra.

A vártnak megfelelően nagyon „sűrű”, elképesztően intenzív cucc. Szinte a szó szoros értelmében édes – erről az alkoholtartalom jócskán tehet –, miközben fűszeres és gyümölcsös is. A 7,5 literes palack ráadásul elég jól mutat!

Horizont Brewing & Reczer Ser Awesome Threesome

Az év egyik legjobb IPA-ja, ez nem kérdés! A Horizont Brewing Reczer Gáborral kiegészülve Cascade és Amarillo hegyekkel készített west coast IPA-t. A főzetet annyira a két komló harmóniájára és aromatikájára építették fel, hogy két percenként küldték bele, összesen harmincszor a komlópelletet, és az ászkolás során is háromszor megismételték még, biztos, ami biztos.

A sört először tavasszal készítették el, épp beletrafálva az első hullám idei lezárásokba. Ősszel aztán a második hullám „alkalmából” megszületett az új főzet. Sajnos emiatt elég kicsi volt az esélye, hogy elcsíphető legyen csapolva, de reméljük lesz még, illetve a legközelebbi batch már könnyebben kóstolható majd valamelyik sörözőben.

Mad Scientist: Happy Finish Pedro Ximénez

A Pedro Ximénez szőlőfajta olyan a spanyoloknak, mint nekünk mondjuk a hárslevelű. Ahogy nálunk a furmint mellett az aszúk egyik alapja, a PX a sherrykészítésben tölt be fontos szerepet. A legdurvább, legédesebb sherryk rendre ebből a szőlőből készülnek. Annyi, hogy ott nem a nemespenész aszalja a szőlőt, amiből a bor készül, hanem – ahogy mondjuk az amarone esetében –, a fürtöket szüret után a napon aszalják, majd a koncentrálódott bogyókból készült a bor.

A Happy Finish Pedro Ximénez a hazai hordóérlelt sörök egyik leginkább összetett, legizgalmasabb darabja. A 12,5 százalékos végeredmény voltaképpen kubai rumos hordóban érlelt földimogyorós imperial stout és Pedro Ximénez sherry hordóban érlelt imperial porter blendje. Mit is mondjunk, ez tényleg olyan, mint egy nagyon összetett cukrászati remekmű, leginkább a csoki, a dió és a karamell irányából.

Reketye Brewing: Dr. Banghard

Ye,Baby! by Staņislavs Uramers on 500px.com

Ha az Awesome Threesome 2020 egyik legkúlabb IPA-ja, akkor a Dr. Banghard az egyik legjobb porter idén. Valamikor februárban kóstoltuk először, és a kedvező fogadtatásnak hála, készült már belőle újabb batch is.

Hivatalosan ez egy mogyoróvajas, karamellás, laktózos imperial porter. Ja, tonkababbal.

Nagyon nehéz lenne leírni, milyen pontosan. Ha nem kóstoltad, mindenképp javasoljuk. Elsősorban krémes, szuper a kortyérzet, és ahogy a sós mogyorókrém, a karamella és tonkabab együtt működik, tökéletes. Valaki azt mondta, hogy folyékony Snickers. Igaz, a 11 százalékos alkohol azért figyelmeztet, hogy ez nem egy csoki, vagy süti.

Viharsarok Sörfőzde: Almás pite

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Az év végére érkezett a Beer Corner, vagyis új nevén a Viharsarok Sörfőzde szuperül eltalált desszertsöre, az Almás pite. A név alapján a koncepciót nem nagyon kell magyarázni, a megvalósításról annyit, hogy Gyulán egy testes pale ale-t főztek, karamellmalátával, amit aztán almasűrítménnyel és fahéjjal kínáltak meg.

Az eredmény kiváló, tényleg olyan, mint egy jól sikerült, házi almás pite. Édes, de egy picit savanykás, kellemesen fahájas, és a testesség tökéletes alapot biztosít mindennek.

Monyo Brewing: Hungarian Terroir Eger

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A Hungarian Terroir sorozat egy-egy darabjára már rá-rácsodálkoztunk itt-ott. A villányi szőlővel készült Spontan Merlot, vagy a tokaji hárslevelűvel erjedt Spontan Hárslevelű is rendkívüli sörök, de a Böjt Borászattal közösen alkotott, kékfrankosos főzet – most úgy érezzük, hogy – a sorozat eddigi csúcsa.

Az alap egy russian imperial stout, amelyet egri kékfrankossal erjesztettek, aztán hordódongákkal érleltek 3 hónapig, majd a palackban még kilencig. Rengeteg vörösboros illat jellemzi, aszalt szilvás és stoutos, csokis-kávés jegyekkel. A szőlőnek köszönhetően tanninos, gyönyörű színű, totál gyümölcsös, valóban rendkívüli!

Ha megírnád, neked mely sörök voltak idén a kedvenceid, kommentelj a Facebookon!

Sejtettük, hogy nem lesz könnyű a 10 kedvenc sörünket összeválogatni az elmúlt évből. De azt azért nem, hogy ennyire…

Közzétette: BeerPorn.hu – 2020. december 21., hétfő