fbpx

10 jó sör, a poszttraumás stressz elé

Írta: Knap Gábor

2021-06-29 | 06:03 Magazin

Több mint 100 sört neveztek a lelkes házisörfőzők a One Beer sörversenyére, méghozzá extrém kategóriában. Itt a 10 legjobb, de ez nem jelenti azt, hogy nincs közöttük olyan, amit ne igyekeznénk minél mélyebbre temetni az emlékeink között.

Februárban hirdette meg a One Beer Pub első házisörfőző versenyét, méghozzá extrém sör kategóriában. Akkor azt írtuk, hogy az otthoni sörfőzők, akik őriznek olyan recepteket, amiket még soha nem mertek elkészteni, most végre nekiláthatnak a legborultabbaknak is.

És voltak, akik ezt készpénznek vették!

A főzelék állagú mákos stout teljesen fogyasztható, sőt, kellemes tétel volt a gyilkos medvehagymás, vagy mondjuk szecsuani borsos-zsályás sour mellett. A zsűri (Nyíri Szilárd – One Beer Pub, Reketye-Trifán Zoltán – Reketye Brewery, Winkler Róbert és én) két körben határozta meg a legjobb tízet, közülük kerül ki majd a győztes július 15-én, egy nyilvános esemény keretében – amelyből 1000 litert elkészít és piacra dob a Reketye Sörfőzde.

Lássuk hát, milyen is az a „legjobb” tíz!

(Dinnyére) SøRT

Somogyvári Péter és Sós Gergely IPA-ja, Huel melon, Citra és Sabro komlókkal. Ám ez hagyján, hiszen tettek bele sárgadinnyét, uborkát és kaprot is, annak érdekében, hogy a sör egyszerre fusson valahol a tropical IPA és a tzatziki között.

Szerencsére a sérgadinnye harsányabb aromatikájú, mint a kapor, így előbbi szépen kiérződik, az utóbbi pedig csak a háttérben támasztja meg az élményt. Remek munka, és ha lenne némi plusz fanyarság a végén, még jobb tudna lenni!

unCertain Brewing Red Shift

A gose és a berliner weisse akkora divatnak örvend itthon, hogy nem csak a legjobb craft főzdék jönnek elő sorra az újabbakkal, hanem erre a versenyre is rengeteg ilyen típus érkezett. A Red Shift is egy gose, amelyet Lackner Rolf, Palla Péter és Kósa Bálint készített, és amivel kapcsolatban, amikor kiderült, hogy eper, meggy, vérnarancs, és etióp kávé is van benne, az első, ami eszembe jutott, hogy a kevesebb néha több, és talán nem kellett volna belerámolni ennyi mindent. De aztán hamar meggyőzött a sörnek már a színe is: gyönyörű, élénk piros, és az illatban a kávé mellé egyből jön a narancs és az eper is. Nagyon frissítő, pláne, hogy a gose jelleg is elegáns a végén. Annak ellenére is az egyik legerősebb versenyző, hogy a kávé viszonylag gyorsan elillan belőle.

Malty Way

Nagyon szép kompozíció Ács Krisztián berliner weisse-je is! Az erdei gyümölcsök mellé a bazsalikom és a hibiszkusz felel az aromákért, és ismét bebizonyosodik, hogy a bazsalikom legalább akkora pajtása a málnának és az epernek, mint mondjuk a paradicsomnak!

A fűszer után szépen felsorakozik az illatban a feketeribizli, málna, szeder, áfonya tengely is. Nem túl savanyú, remek sör, és egy kevésbé extrém mezőnyben ez még jobban látszana!

The Onion Constellation

Nos, ezért beszélünk extrém mezőnyről! Hámorszyk Balázs véletlenül sem akart randisört főzni.

Imádja büdösvizet, ami a Lukács Fürdő ivókútjából jön, annál jobban már csak a hagymát szereti, amit lesózott, és hidegen tett hozzá az egész borzalomhoz.

Az eredmény pedig zsibbasztó, igen beteg, és a maga módján zseniális. Technikailag sör, de a sört az élvezeti cikkek közé szokás sorolni, miközben a The Onion Constellation a legkevésbé sem mondható élvezeti cikknek. Épp az életveszélyes kompozíció tökéletes megvalósításának köszönhetően egyéltalán nem való pohárba, sokkal inkább mondjuk egy pulled pork szendvicsbe!

Inczellar Cucumber Fever

Incze Dániel és Benedek gondoltak egyet és készítettek egy berlinert kígyóuborkával, lime héjjal és kenyai kávéval.

Mintha a színe is hordozná a zöldes tónusokat, miközben ebben is előbb a kávé jön először. Az elképzelés abszolút átjön, hiszen kóstolás közben lassacskán felismerhetővé válik az uborka íze is, könnyen lehet, hogy jó nagy adag ment bele.

Ha valaki nem értené, miért nevezte állítólag Napóleon a berlinert az észak pezsgőjének, ezt kéne megkóstolnia, hiszen szinte az egész mezőnyből ennek van a legszebb teste, gyönyörű szénsavval, ami a házi főzeteknél vagy azt jelenti, hogy szerencsés volt a palackválasztás, vagy egyszerűen most van a sör ereje teljében!

Nincs mit tenni. Kinyírjuk Dezsőt.

…de Dezső megölése öngyilkos küldetés…

A sör, amit el akarsz kerülni, de olyan, mint egy önbeteljesítő jóslat.

Füstölt malátás bak, amihez forraláskor olyan fűszereket adtak, mint a(z erős) paprika, a kömény, a bors, a fokhagyma, a só, és a szegfűbors.

A legbizarrabb, hogy a fűszerek és a füstölt maláta, az alkoholos testtel olyan összeképet alkot, mintha tényleg folyékony kolbászt innál. Extrémnek extrém.

Jalapeno Poppers

Egy újabb IPA, amelyet a zseniális jalapeno poppers ihletett. Aztán valamiért került bele mangó püré is, ami nem áll neki rosszul, de a végeredmény nem emlékeztet a sajttal töltött, csípős falatokra. A jalapeno, a laktózzal, a mangóval és a háromféle komlóval Cascade, Hallertau, Citra – amelyek nyilván nem tudják megmutatni magukat ilyen környezetben – bámulatos változáson esik át, és szuper bodzaízt produkál. A végén aztán végül ízben ott van a pikáns zárás, összességében kellemes.

2nyári vágott #1

Ha lenne leginkább nyári frissítő kategória, illetve „ezt nyakald a strandon” különdíj, Horváth András 2nyári vágott #1 söre lenne a biztos befutó. A laktózzal, erdeigyümölccsel készült „vegyes erjesztésű gyümölcssör” mindössze 3,7 százalékos alkohollal, tökéletes frissítő.

Már a színe is feldob, és akkor még nem beszéltünk az intenzív málna illatról és a kellemesen savas kortyérzetről!

Céklás-kávés stout

A nyáriról huszáros vágással térünk át az őszi, téli ízvilághoz! Nem tudom mennyire borkedvelő Schmeiszer Balázs.

De az biztos, hogy – netán tudtán kívül – stout formájában reinkarnálta a terciel aromákat mutató, hordóban, majd palackban érlelt merlot fajtabort!

A coldbrew kávéval és céklával készült stout jegyei olyan bámulatosan állnak össze egy hosszú évekig érlelt bordeauxi jellegzetességeit mutató itallá, hogy azt nehéz szavakba önteni! A mély rubin szín és a céklából eredő földes jegyek, kiegészítve a kávé fűszereivel új dimenzióba helyezik ezt a sört!

A titkos összetevő

Annak ellenére, hogy viszonylag sok stout és porter érkezett a versenyre, a legjobb 10 közé csak három tudott bekerülni, de ebben már benne van a kolbászos versenyző. Négy, ha a hagymásat is számítjuk…

Szóval kettő (könnyebben) értelmezhetőből a második a Sacher torta ihlette pastry milk stout, kakaóbabbal, tonkababbal és sárgabarackpürével. Mesterien elkészített sör, a Sacher torta minden jellemzőjével, szép csokis illattal, a legjobb házi sárgabarack lekvárokat idéző jegyekkel, majd megjelenik a kókuszos vonal, miközben likőrösen édes, kellően nehéz textúrájú is. Szép az utóíz is, tökéletes desszertsör.

Az pedig, hogy mindezek közül melyik lesz a befutó, kiderül a One Beer Pubban, július 15-én csütörtökön, 18 órától!