fbpx

Németh Gábor: nem azért öntök alkoholt a sörbe, hogy erősebbé tegyem

Írta: BeerPorn.hu

2016-03-23 | 07:25 Magazin

nemeth_gabor

Németh Gábor (Fotó: Humenmagazin.com)

A Frissítő sörkoktélbár, a Marionett és az Importer bartenderével a márciusi Vendéglátás magazin számára készített interjút Vétek György.

Németh Gábor előbb hagyományos koktélokkal kezdett el foglalkozni, később belekóstolt a barista tudományba, és csak ezután nyitott a söralapú koktélok felé. A Főzdefeszten kóstolt sörökhöz kezdett szirupokat társítani, majd ez Élesztő udvarán lehetett kóstolni az italait, ez után jött a Frissítő sörkoktélbár, ahol már a koktélok jelentették a fő csapásirányt.

Németh szerint minden sörtípus alkalmas koktélalapanyagnak, hiszen nincs olyan sör, amit ne lehetne tovább ízesíteni, új ízekkel kiegészíteni, kikerekíteni.

sorkoktel

(Fotó: Beermixology.com)

Elmondta, hogy palackozott sörökből is készíthető kiváló sörkoktél, „a lényeg, hogy a vége is az a sör legyen, amit a sörfőző kitalált. Nem egy másik terméket akarok előállítani, hanem egy meglévőt színesíteni”.

Az interjúból kiderül, hogy akár egyel sörrel is érdemes nekilátni, de ha valaki koktélokkal akar foglalkozni, nem árt, ha rendelkezésére áll egy világos láger, egy komlózottabb világos felsőerjesztésű sör, egy búza, valamint barna és fekete sör. Nyolc-tízféle sörrel már egészen jól lehet gazdálkodni – mondta Németh.

A bartender azt is kifejtette, hogy a koktélok készítésének nem az alkoholtartlom növelése a célja. „Semmi értelme, hogy valami alkohollal agyonpancsoljam a sört, csak azért, hogy pillanatokon belül berúgjon az illető. Akkor inkább csinálok neki két koktélt. Nem azért öntök alkoholt a sörbe, hogy erősebbé tegyem, hanem azért, hogy ízesebbé. Egy-másfél cent alkoholokat használok, azokból is csak ízes párlatokat, likőröket. Valami jó gint, füstös whiskyt, gyümölcspálinkát, gyógynövénylikőrt” – magyarázta.

sorkoktel_2

(Fotó: Gq.com)

Addig, amíg valaki meg nem kóstolja (a sörkoktélt – a szerk.), nem tud képet alkotni róla. Nekem is agyament ötletnek tűnt elsőre, hogy egy kész terméket, a sört tovább ízesítsünk. De miért ne tegyünk valamit még értékesebbé, még ízesebbé? Eleinte a sörfőzők is csúnyán néztek rám, de amikor megkóstolták, elcsodálkoztak. Ezt még fel kell építeni az emberekben, az egyszerűbb, de nagyon ízes koktélokkal kezdve – fejtette ki Németh Gábor, aki egyelőre itthon egyedüli profiként készít ilyen italokat, de Berlinben van már két tanítványa, és az egyik mixeriskolában is felkérték már előadás tartására.